YOUTH SAILING WORLD CHAMPIONSHIP INFO

YOUTH SAILING WORLD CHAMPIONSHIP CLOSING CEREMONY

YOUTH SAILING WORLD CHAMPIONSHIP: DAY 5 INFO

YOUTH SAILING WORLD CHAMPIONSHIP - DAY 4 INFO

YOUTH SAILING WORLD CHAMPIONSHIP - DAY 3 INFO

YOUTH SAILING WORLD CHAMPIONSHIP - DAY 2

YOUTH SAILING WORLD CHAMPIONSHIP - DAY 1

YOUTH SAILING WORLD CHAMPIONSHIP - OPENING CEREMONY

YOUTH SAILING WORLD CHAMPIONSHIP - PRACTICE RACES

YOUTH SAILING WORLD CHAMPIONSHIP- REGISTRATION DAY

YOUTH SAILING WORLD CHAMPIONSHIP IN NUMBERS


SUKAN SEA KE-28; SINGAPORE 2015

IKUTI PERKEMBANGAN SUKAN SEA KE-28; SINGAPORE 2015 DI LINK BERKAITAN

AKSI PELAYAR MALAYSIA DI MUSANNAH RACEWEEK

KEPUTUSAN FINAL.

Keputusan final Kejohanan Musannah Raceweek 2015 telah dikeluarkan. 2 lagi perlumbaan telah dijalankan pada hari terakhir. Muhammad Fauzi terpaksa berpuashati di tempat ke-3 walaupun beraksi lebih baik berbanding 2 pelayar teratas pada hari terakhir tidak mampu mengubah kedudukan atas keputusan yang kurang baik pada hari semalam

Israr Azim berjaya mengekalkan kedudukan pada top 10 manakala Diauddin jatuh ke tempat ke-13.

Syabas diucapkan kepada pelayar negaa yang mampu berada pada top 20 bagi semua ke-enam pelayar yang bertanding dari keseluruhan 108 peserta yang mengambil bahagian.

 

Keputusan penuh boleh diikuti di link: http://mussanahraceweek.com/results/2015/result.html


Update Terkini dari Oman Hari Ketiga

Setelah dua hari bertanding di acara kelayakan maka pada hari ketiga fleet telah dipecahkan kepada 2 fleet Gold dan Silver Fleet. 55 pelayar berada pada Gold Fleet dan pelayar berikutnya seramai 53 berada dalam Silver Fleet.

Kesemua 6 pelayar negara berada dalam gold fleet, dimana kesemua 55 pelayar terbaik akan berlumba di dalm satu perlumbaan sahaja tidak seperti di 6 perlumbaan kelayakan yang awal.

Sebanyak 2 perelumbaan dijalankan semalam menyaksikan sedikit kemerosotan kepada pelayar negar di mana Mohd Fauzi yang mendahului dengan baik pada perlumbaan kelayakan sebelumnya jatuh di tempat ke-3 dengan 2 peserta singapura mendahului carta.

Tiada maklumat diterima dari pasukan negara tetapi dengan hari keempat ini dihari terakhir kemungkinan pelayar mampu melakukan sesuatu untuk memperbaiki kedudukan atau setidak-tidaknya mempertahan kedudukan terbaik masing-masing. Diauddin dan Israr juga masih mampu untuk memperbaiki kedudukan mereka.


Ikuti keputusan semasa kejohanan di link: http://mussanahraceweek.com/results/2015/result.html

 

Six young Omanis qualify for gold fleet with world’s leading Optimist sailors in Mussanah Race Week
Six young Omani sailors between the ages of 8-15 have qualified in the top fleet at Oman Sail’s Mussanah Race…

Update After race 6

 

UPDATE KEPUTUSAN SEHINGGA KINI BOLEH DI SAPATI DI LINK BERIKUT: 

http://mussanahraceweek.com/results/2015/result.html


Pelayar negara sedang mendahului selepas 4 perlumbaan dengan 1 discard.

 

Serama 110 pelayar mengambil bahagian. Satu kejohanan yang menarik jika dilihat dari segi penyertaan negara yang mengambil bahagian

Berita dari Oman: Musannah Race Week

Oman Sail welcomes world's best Optimist sailors to Mussanah Race Week

Oman Sail welcomed around 112 young sailors from across the world to Mussanah Race Week 2015 today for a week of training and racing at the launch of the first ever Optimist Class Champions League in Mussanah. Flying in from as far afield as Europe, Asia, South America and Africa, the youngsters who are all Optimist Champions in their regions spent their first day settling in to Mussanah Sports City, getting to know fellow competitors and easing into their Optimist Champions League campaigns with an opening coaching session.

 

KELAS DAN ACARA BOT YANG AKAN DIPERTANDINGKAN SEMASA SUKAN ASIA 2018, INDONESIA

Acara yang dipertandingkan mengikut apa yang telah dipersetujui semasa mesyuarat AGM ASAF baru-baru ini. Tidak terdapat kelas Int 420 sebagaimana sukan Asia sebelumnya. 8 acara adalah mengikut kelas Olimpik manakala 6 acara lainnya adalah: Optimst Lelaki dan Perempuan, Laser 4.7 Lelaki dan Perempuan dan juga kelas RS One Lelaki dan Perempuan.

Pasukan Malaysia memohon untk kelas Int 420 juga dimasukkan tetapi tidak mendapat persetujuan sepenuhnya. Apa-apa pun keteapan ini hanya akan benar-benar diputuskan oleh Komiti Olimpik Asia pada tahun 2018 nanti

ASAF AGM Minutes 2014

Berikut disertakan minit mesyuarat AGM ASAF pada 22hb November 2014 baru-baru ini bertempat di Incheon, Korea Selatan.

ASIAN GAMES INCHEON 2014

OPTIMIST: Dua kali malang

Dua kali malang

Incheon: Pelayar Optimist, Dhiauddin Rozaini dinafikan pingat perak Sukan Asia selepas bantahan Singapura diterima, menyebabkan wakil negara diturunkan ke tangga keempat keseluruhan.


“Kami berasa amat kecewa dengan keputusan ini dan tidak mempunyai bukti video untuk membuat rayuan,” kata pengurus pasukan Afendy Abdullah.

 

Foto

 

“Kami datang ke sini dengan harapan menang lima pingat, tapi berakhir dengan tiga saja.” Harapan meraih pingat keempat berkecai apabila Jeremy Koo kalah kepada Singapura 0-3 pada separuh akhir match racing semalam sebelum tewas 0-2 kepada Jepun pada perlumbaan merebut gangsa.

‘Angkat bendera putih’

‘Angkat bendera putih’: CLICK TO VIEW FULL ARTICLE

Putrajaya: Belum pun berakhir temasya Sukan Asia, Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin Abu Bakar secara terbuka menyatakan hampir mustahil untuk skuad negara memenuhi sasaran lapan pingat emas.

<<<<<<<<<<

“Ia pasti lebih rendah daripada lapan. Berapa banyak kurang itu, kita perlu tunggu beberapa hari lagi,” katanya.


Khairy tetap berharap baki beberapa acara seperti boling, terjun serta karate mampu menyumbang emas kepada kontinjen negara.

 

“Yang pasti kita kini ada tiga emas serta satu lagi dalam kurungan,” katanya merujuk kepada pingat emas dimenangi atlet wushu negara, Tai Cheau Xuen yang masih belum pasti kerana dikatakan gagal ujian doping.

PENINJU INDIA ENGGAN TERIMA GANGSA

Incheon, Korea Selatan: Peninju wanita India, L Sarita Devi enggan menerima pingat gangsa Sukan Asia semalam sebagai tanda protes terhadap ‘pengadilan berat sebelah’ ketika tewas pada separuh akhir kategori 60 kilogram.

Sarita menaiki podium, namun enggan menundukkan kepala untuk pingat dikalungkan di lehernya. Dia hanya mengambil pingat itu dengan menggunakan tangan sebelum menuju ke arah Park Ji-na dan meletakkan pingat itu di leher peninju Korea Selatan itu yang menewaskannya pada pertarungan separuh akhir Selasa lalu.

Foto

SARITA (tengah) mengalirkan air mata semasa upacara penyampaian pingat.

 

VIEW FULL ARTICLE

Mohd Faizal-Syukri sail to golden finish

Smooth sailing: Malaysian sailors Mohd Faizal Norizan (right) and Syukri Abdul Aziz in great spirits before heading out to sea to complete their gold medal-winning run in the 420-class competition at the Incehon Asian Games on Tuesday. - KAMARUL ARIFFIN/ The STAR

Smooth sailing: Malaysian sailors Mohd Faizal Norizan (right) and Syukri Abdul Aziz in great spirits before heading out to sea to complete their gold medal-winning run in the 420-class competition at the Incehon Asian Games on Tuesday. - KAMARUL ARIFFIN/ The STAR

 

VIEW FULL ARTICLE

Sukan Asia: Kontinjen negara menang pingat emas sukan layar

INCHEON: Kontinjen negara menambah pungutan pingat emas apabila memenangi acara sukan layar menerusi pasangan Faizal Norizan dan Ahmad Syukri Abdul Aziz.

Wakil negara itu meraih kemenangan bermakna itu dalam acara 420 Dinghy lelaki di Wangsan Sailing Marina, sebentar tadi.

ATLIT Malaysia, Mohamad Faizal Norizan dan Ahmad Syukri Abdul Aziz acara 420 Men's two person Dinghy di Wangsan Sailing Marina, Incheon. - Foto Rosli Rahmat

Chef de mission: We're not giving back the wushu gold

Malaysia's chef de mission to the Incheon Asian Games Datuk Danyal Balagopal said they will appeal the positive doping result on wushu exponent Tai Cheau Xuen at the Court of Abritration for Sport in Switzerland.

Malaysia's chef de mission to the Incheon Asian Games Datuk Danyal Balagopal said they will appeal the positive doping result on wushu exponent Tai Cheau Xuen at the Court of Abritration for Sport in Switzerland.

 

VIEW FULL ARTICLE

Pingat emas pelayaran tertangguh sehari

Muhammad Dhiauddin Rozaini berpeluang meraih pingat dalam acara Optimis lelaki dinghy hari ini.
 

 

INCHEON - Hujan lebat di Wangsan Sailing Marina semalam menangguhkan hajat Malaysia untuk mengesahkan pingat emas keempat pada Sukan Asia 2014 menerusi acara 420 duo lelaki dinghy terpaksa ditunda pada hari ini.Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Sukan/20140930/su_06/Pingat-emas-pelayaran-tertangguh-sehari#ixzz3EnuXcMIa 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

 

Tugas sukar capai sasaran lapan emas - Khairy

PUTRAJAYA 30 Sept. - Kontijen Malaysia pada Sukan Asia 2014 di Incheon, Korea berdepan tugas sukar untuk mencapai sasaran lapan emas selepas beberapa sukan prospek emas negara gagal menyerlah seperti mana yang diharapkan.

Kegusaran tersebut disuarakan sendiri oleh Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin selepas skuad berbasikal dan badminton kebangsaan gagal menjelmakan kilauan emas kepada kontingen negara pada temasya tersebut.

>>>>>>>>>

"Saya akui kita berdepan tugas sukar untuk menepati sasaran lapan emas selepas skuad basikal dan badminton gagal meraih emas, namun masih terlalu awal kerana kita masih ada penyertaan dalam acara lain.

"Kita masih mempunyai peluang dalam acara terjun, boling dan pelayaran, saya berharap atlet mewakili negara dalam sukan tersebut akan berusaha sebaik mungkin dan membawa pulang pingat emas," katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini. - UTUSAN ONLINEArtikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Sukan/20140930/su_13/Tugas-sukar-capai-sasaran-lapan-emas---Khairy#ixzz3EnvfAkGi 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Harapan kepada 3 sukan

 

INCHEON - Ketua kontinjen Malaysia pada Sukan Asia 2014, Datuk Danyal Balagopal Abdullah (gambar) mengakui hanya sukan pelayaran, karate dan boling sahaja mampu menjadi penyelamat sasaran lapan emas kontinjen Malaysia.Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Sukan/20140929/su_09/Harapan-kepada-3-sukan#ixzz3EntXri7N 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Gold in sight for Malaysia’s 420-class sailors

INCHEON: There are only two days left and Malaysians Mohd Faizal Norizan-Syukri Abdul Aziz look good to sail away with the men’s 420 gold.

At the Wangsan Sailing Marina on Saturday, the reigning Asian champions won both races to open up a five-point gap over nearest rivals Koizumi Ibuki-Matsuo Kotaro of Japan.

Faizal-Syukri, the silver medallists at this year’s World Youth Championships in Germany, are on 14 points while Ibuki-Kotaro have 19 after coming in second in both races.

VIEW FULL ARTICLE

In Laser Standard, Khairulnizam Afendy maintained second place behind defending champion Ha Jee-min of South Korea after 10 races.

Nuraisyah Jamil-Norwahidah Sallahuddin are also in silver medal position after 10 races in the women’s 420. The Malaysians have 20 points, six behind leaders Kimberly Lim-Savannah Hui of Singapore.

Muhd Dhiauddin Rozaini finished second in both races on Saturday to move up to second in the boys’ Optimist. Dhiauddin has 24 points while Park Sung-bin of South Korea heads the pack on 13 points.

Double on the cards for Malaysian sailors

INCHEON: There could be a double joy for Malaysia if Jeremy Koo and his crew get their act right in the Open Match Racing competition which gets under way at the Wangsan Sailing Marina on Saturday.

Jeremy is the skipper and hopes are high for him to lead the team to Malaysia’s first Asiad gold in the Open Match Racing. The top four teams after four days of competition advance to the knockout stage. All in, there are 24 races.

VIEW FULL ARTICLE

Despite a rough day at sea on Friday, Mohd Faizal Norizan-Syukri Abdul Aziz managed to maintain their lead in the men’s 420 class after eight races. The World Youth Championship silver medallists came in third (Race 7) and fourth (Race 8) to hold on to first overall on 12 points.

Koizumi Ibuki-Matsuo Kotaro of Japan came in second in both races to narrow the gap on the Malaysians to just two points.

In Laser Standard, Khairulnizam Afendy dropped to second behind defending champion Ha Jee-min of South Korea.

 

PETALING JAYA: Things are shaping up nicely for national No. 1 match racer Jeremy Koo and his sailing team ahead of next month’s Incheon Asian Games.

Asian Games:Southeast Asia makes strong showing in sailing

The Asian Games has been known as China's, South Korea's and Japan’s festival for a very long time because the three countries always have ranked first, second and third in the medal tables.

Since the New Delhi 1982 Asian Games, China, Japan, and South Korea have placed as the top three in all the Asian Games held, with just the order of those three teams varying every four years. In many sports the three countries have been outstanding. But sailing in Incheon 2014 is an exception.

First of all in Men’s 420, the Singaporean duo of Jia Yi Loh and Jonathan Yeo in the men's 420 class are hot favorites for medals. The pair won gold in the 2014 Tavira Youth Championship and at the test event in Wangsan, they took the bronze.

The Malaysian pair is another strong contender. Mohamad Faizal Bin Norizan and Ahmad Syukri Bin Abdul Aziz took the gold medal in Wansan test event and the silver in the 2014 Tavira Youth Championship. Having placed eighth in today's race, they have taken the lead.

SENARAI ACARA DAN ATLET PERAHU LAYAR MALAYSIA

SENARAI ATLET DAN ACARA DISERTAI
SENARAI ATLET DAN ACARA DISERTAI

Sailing

Entry List by NOC

Entry List by NOC
NOC Event Name Date of Birth Height (m/ft in) Weight (kg/lbs) Position
BRN - Bahrain BRN Laser - Men's One Person Dinghy JANAHI Abdulla Mohamed Aqeel O. M. 20 MAR 1988 1.78 / 5'10" 79 / 174 Skipper
J80 - Open Match Racing SADEQ Ebrahim Abdulla Salman Dawood 21 DEC 1980 1.72 / 5'8" 90 / 198 Skipper
ALDOSERI Ebrahim Duaij Khalifa A. 11 APR 1997 1.73 / 5'8" 82 / 181 Crew
ALNAAR Ahmed Abdulaziz Ahmed M. A. 27 APR 1990 1.62 / 5'4" 60 / 132 Crew
SADIQ Abdulrahim Abdulla Salman D. 17 MAR 1988 1.77 / 5'10" 88 / 194 Crew
CHN - China CHN 420 - Men's Two Person Dinghy LAN Jingcheng 30 OCT 1999 1.54 / 5'1" 43 / 95 Skipper
ZHOU Weijie 14 NOV 1997 1.67 / 5'6" 52 / 115 Crew
Laser - Men's One Person Dinghy SHI Jian 11 JAN 1988 1.83 / 6'0" 80 / 176 Skipper
470 - Men's Two Person Dinghy LAN Hao 29 DEC 1988 1.81 / 5'11" 66 / 146 Skipper
WANG Chao 11 OCT 1985 1.89 / 6'2" 72 / 159 Crew
Mistral - Men's Windsurfer SHI Chuankun 14 JAN 1984 1.77 / 5'10" 68 / 150 Skipper
RS:X - Men's Windsurfer WANG Aichen 28 MAR 1985 1.85 / 6'1" 70 / 154 Skipper
Optimist - Men's One Person Dinghy WANG Jie 05 AUG 1999 1.57 / 5'2" 43 / 95 Skipper
420 - Women's Two Person Dinghy JIANG Xinyu 21 MAR 1996 1.66 / 5'5" 60 / 132 Skipper
SHEN Xinyu 04 MAR 1997 1.74 / 5'9" 65 / 143 Crew
RS:One - Women's Windsurfer WENG Qiaoshan 28 MAY 1990 1.70 / 5'7" 57 / 126 Skipper
RS:X - Women's Windsurfer SUN Jiali 23 JUN 1991 1.73 / 5'8" 60 / 132 Skipper
Laser Radial - Women's One Person Dinghy ZHANG Dongshuang 13 DEC 1989 1.65 / 5'5" 50 / 110 Skipper
Optimist - Women's One Person Dinghy YU Huijia 09 FEB 2000 1.55 / 5'1" 45 / 99 Skipper
J80 - Open Match Racing XU Xiaomei 14 AUG 1985 1.73 / 5'8" 75 / 165 Skipper
GAO Haiyan 26 MAR 1991 1.73 / 5'8" 66 / 146 Crew
HUANG Lizhu 09 OCT 1987 1.74 / 5'9" 71 / 157 Crew
LIU Wuwei 24 JUN 1990 1.68 / 5'6" 54 / 119 Crew
LV Dongwu 09 FEB 1989 1.84 / 6'0" 75 / 165 Crew
HKG - Hong Kong, China HKG 420 - Men's Two Person Dinghy TSE Sui Lun 10 JAN 1996 1.65 / 5'5" 60 / 132 Skipper
CHIK Ho Yin 15 SEP 1997 1.76 / 5'9" 66 / 146 Crew
Mistral - Men's Windsurfer CHENG Kwok Fai 10 OCT 1983 1.73 / 5'8" 63 / 139 Skipper
RS:X - Men's Windsurfer LEUNG Ho Tsun Andy 20 OCT 1990 1.78 / 5'10" 73 / 161 Skipper
RS:One - Women's Windsurfer LO Sin Lam Sonia 18 DEC 1992 1.65 / 5'5" 57 / 126 Skipper
RS:X - Women's Windsurfer CHAN Hei Man Hayley Victoria 10 JAN 1991 1.65 / 5'5" 58 / 128 Skipper
J80 - Open Match Racing LUI Kam 30 MAR 1983 1.70 / 5'7" 72 / 159 Skipper
LAW Yat Fung 02 DEC 1980 1.70 / 5'7" 62 / 137 Crew
TONG Ping Shun 25 SEP 1979 1.75 / 5'9" 69 / 152 Crew
WONG Owen 25 DEC 1995 1.80 / 5'11" 69 / 152 Crew
YEUNG Chun Cheong 12 MAY 1984 1.87 / 6'2" 74 / 163 Crew
Hobie-16 - Open Multihull TONG Yui Shing 14 AUG 1959 1.83 / 6'0" 84 / 185 Skipper
TONG Kit Fong 24 OCT 1980 1.63 / 5'4" 51 / 112 Crew
INA - Indonesia INA Mistral - Men's Windsurfer SUBAGIASA I Gede 30 JUN 1979 1.62 / 5'4" 65 / 143 Skipper
RS:One - Women's Windsurfer Hoiriyah 05 DEC 1992 1.59 / 5'3" 60 / 132 Skipper
IND - India IND 420 - Men's Two Person Dinghy DUTTA Upamanyu Gautama 11 SEP 1996 1.85 / 6'1" 61 / 134 Skipper
CHAUDHARI Arosh Sanjeev 20 JUL 1998 1.75 / 5'9" 60 / 132 Crew
Optimist - Men's One Person Dinghy TATHA Chitresh 30 OCT 2001 1.44 / 4'9" 39 / 86 Skipper
420 - Women's Two Person Dinghy CORREA Diya Anna 03 AUG 1999 1.52 / 5'0" 45 / 99 Skipper
ARSIWALLA Zara Khuzaima 29 MAY 1997 1.62 / 5'4" 54 / 119 Crew
29er - Women's Two Person Dinghy GAUTHAM Varsha 12 JAN 1998 1.71 / 5'7" 55 / 121 Skipper
NEDUNCHEZHIYAN Aishwarya 01 JAN 1996 1.63 / 5'4" 56 / 123 Crew
Laser Radial - Women's One Person Dinghy KUMANAN Nethra 21 AUG 1997 1.60 / 5'3" 68 / 150 Skipper
Optimist - Women's One Person Dinghy SARAVANAN Ramya 29 SEP 2000 1.68 / 5'6" 51 / 112 Skipper
J80 - Open Match Racing SHAIKH Ayaz Ahmed 24 MAY 1984 1.67 / 5'6" 67 / 148 Skipper
BHASKARAN Nijeesh 03 MAR 1984 1.83 / 6'0" 76 / 168 Crew
JAIN Sandip 22 MAR 1984 1.74 / 5'9" 75 / 165 Crew
PARIYARAN VEETTIL Santhosh 15 JAN 1982 1.67 / 5'6" 64 / 141 Crew
Hobie-16 - Open Multihull VERMA Brijraj 18 JAN 1983 1.74 / 5'9" 68 / 150 Skipper
KUMAR Pankaj 28 APR 1981 1.73 / 5'8" 69 / 152 Crew
IRI - IR Iran IRI Laser - Men's One Person Dinghy AHMADI Ahmad 11 SEP 1990 1.74 / 5'9" 80 / 176 Skipper
JPN - Japan JPN 420 - Men's Two Person Dinghy KOIZUMI Ibuki 01 SEP 1996 1.67 / 5'6" 57 / 126 Skipper
MATSUO Kotaro 28 OCT 1998 1.77 / 5'10" 62 / 137 Crew
470 - Men's Two Person Dinghy DOI Kazuto 17 MAR 1992 1.75 / 5'9" 65 / 143 Skipper
IMAMURA Kimihiko 03 FEB 1984 1.80 / 5'11" 75 / 165 Crew
RS:X - Men's Windsurfer TOMIZAWA Makoto 19 JUL 1984 1.81 / 5'11" 73 / 161 Skipper
420 - Women's Two Person Dinghy TANAKA Misaki 23 NOV 1997 1.54 / 5'1" 54 / 119 Skipper
TAKANO Sena 01 MAR 1998 1.65 / 5'5" 65 / 143 Crew
Laser Radial - Women's One Person Dinghy DOI Manami 29 AUG 1993 1.66 / 5'5" 63 / 139 Skipper
J80 - Open Match Racing SAKAMOTO Wataru 23 AUG 1979 1.70 / 5'7" 90 / 198 Skipper
IMAI Nobuyuki 10 FEB 1985 1.76 / 5'9" 87 / 192 Crew
OKAMOTO Yasuhiro 02 NOV 1979 1.80 / 5'11" 90 / 198 Crew
WADA Daichi 25 SEP 1974 1.69 / 5'7" 83 / 183 Crew
KAZ - Kazakhstan KAZ Laser - Men's One Person Dinghy JANGAZOV Ruslan 30 DEC 1973 1.80 / 5'11" 78 / 172 Skipper
Laser Radial - Women's One Person Dinghy JANGAZOVA Karina 27 JUN 1996 1.72 / 5'8" 66 / 146 Skipper
Hobie-16 - Open Multihull DARIGUL Galymzhan 16 AUG 1983 1.72 / 5'8" 64 / 141 Skipper
KALDYKOZHAYEV Anuar 10 NOV 1984 1.76 / 5'9" 68 / 150 Crew
KOR - Korea, Republic of KOR 420 - Men's Two Person Dinghy KIM Wooyop 30 DEC 1996 1.74 / 5'9" 56 / 123 Skipper
KIM Insu 03 SEP 1996 1.83 / 6'0" 68 / 150 Crew
Laser - Men's One Person Dinghy HA Jeemin 21 MAR 1989 1.87 / 6'2" 80 / 176 Skipper
470 - Men's Two Person Dinghy KIM Changju 20 SEP 1985 1.78 / 5'10" 69 / 152 Skipper
KIM Jihoon 27 JUN 1985 1.80 / 5'11" 78 / 172 Crew
Mistral - Men's Windsurfer SEO Dongwoo 08 FEB 1993 1.76 / 5'9" 64 / 141 Skipper
RS:X - Men's Windsurfer LEE Taehoon 18 MAY 1986 1.80 / 5'11" 76 / 168 Skipper
Optimist - Men's One Person Dinghy PARK Sungbin 10 OCT 2000 1.55 / 5'1" 46 / 101 Skipper
420 - Women's Two Person Dinghy LEE Nakyung 21 MAY 1996 1.62 / 5'4" 52 / 115 Skipper
CHOI Seoeun 17 FEB 1996 1.66 / 5'5" 56 / 123 Crew
29er - Women's Two Person Dinghy KIM Jia 02 MAR 1998 1.65 / 5'5" 60 / 132 Skipper
KANG Jeahyeon 03 JUL 1998 1.60 / 5'3" 55 / 121 Crew
RS:One - Women's Windsurfer LEE Yujin 12 JUL 1996 1.60 / 5'3" 53 / 117 Skipper
RS:X - Women's Windsurfer CHUN Sabin 03 NOV 1995 1.67 / 5'6" 60 / 132 Skipper
Laser Radial - Women's One Person Dinghy LEE Gyeongjin 27 SEP 1993 1.65 / 5'5" 68 / 150 Skipper
Optimist - Women's One Person Dinghy KIM Dajeong 29 JAN 2001 1.58 / 5'2" 49 / 108 Skipper
J80 - Open Match Racing PARK Gunwoo 13 MAR 1981 1.74 / 5'9" 64 / 141 Skipper
CHAE Bongjin 08 AUG 1983 1.78 / 5'10" 68 / 150 Crew
CHO Sungmin 29 JAN 1987 1.78 / 5'10" 72 / 159 Crew
KIM Sungwok 15 DEC 1984 1.75 / 5'9" 65 / 143 Crew
YANG Hoyeob 21 AUG 1991 1.80 / 5'11" 75 / 165 Crew
Hobie-16 - Open Multihull KIM Keunsoo 21 MAY 1980 1.74 / 5'9" 61 / 134 Skipper
SONG Minjae 30 APR 1980 1.79 / 5'10" 71 / 157 Crew
KSA - Saudi Arabia KSA Laser - Men's One Person Dinghy ALHAMMAD Hammad Abdullah M 03 OCT 1998 1.69 / 5'7" 51 / 112 Skipper
Optimist - Men's One Person Dinghy ALMOJBEL Abdulaziz Saud A 27 SEP 2000 1.57 / 5'2" 42 / 93 Skipper
KUW - Kuwait KUW Hobie-16 - Open Multihull NAYEF A N Alhadah 07 NOV 1977 1.77 / 5'10" 88 / 194 Skipper
MOHAMMAD K A A Bastaki 30 SEP 1985 1.78 / 5'10" 68 / 150 Crew
MAS - Malaysia MAS 420 - Men's Two Person Dinghy NORIZAN Mohamad Faizal Bin 27 MAY 1996 1.68 / 5'6" 60 / 132 Skipper
ABDUL AZIZ Ahmad Syukri Bin 14 FEB 1996 1.65 / 5'5" 60 / 132 Crew
Laser - Men's One Person Dinghy MOHD AFENDY Khairulnizam Bin 27 MAY 1993 1.82 / 6'0" 85 / 187 Skipper
470 - Men's Two Person Dinghy KU ZAMIL Ku Anas Bin 29 NOV 1991 1.70 / 5'7" 54 / 119 Skipper
MAZELAN Mohamad Hafizzudin Bin 12 JUN 1992 1.69 / 5'7" 67 / 148 Crew
Optimist - Men's One Person Dinghy ROZAINI Muhammad Dhiauddin Bin 15 AUG 2000 1.32 / 4'4" 33 / 73 Skipper
420 - Women's Two Person Dinghy JAMIL Nuraisyah Binti 12 JUL 1996 1.57 / 5'2" 54 / 119 Skipper
SALLAHUDDIN Umi Norwahida Binti 17 APR 1996 1.57 / 5'2" 51 / 112 Crew
29er - Women's Two Person Dinghy ANUAR Nurulelia 05 APR 1991 1.54 / 5'1" 58 / 128 Skipper
MOHAMAD SAYED Norashikin Binti 10 JAN 1993 1.61 / 5'3" 67 / 148 Crew
RS:One - Women's Windsurfer GEH Cheow Lin 25 JUN 1995 1.59 / 5'3" 60 / 132 Skipper
Laser Radial - Women's One Person Dinghy HAMID Nur Amirah Binti 13 MAR 1993 1.70 / 5'7" 65 / 143 Skipper
Optimist - Women's One Person Dinghy MOHD NAZRI Nor Nabila Natasha Binti 17 MAY 2002 1.40 / 4'7" 28 / 62 Skipper
J80 - Open Match Racing KOO Wui Ken Jeremy 25 MAY 1981 1.70 / 5'7" 75 / 165 Skipper
LOOI Sing Yew 10 OCT 1984 1.82 / 6'0" 87 / 192 Crew
MOHAMED MUSTAFA Mohamed Fauzi Bin 25 NOV 1968 1.68 / 5'6" 72 / 159 Crew
ONG Khong Shing 29 SEP 1983 1.72 / 5'8" 60 / 132 Crew
OMA - Oman OMA Laser - Men's One Person Dinghy HASANI Ahmed Gharib Juma 04 JUL 1992 1.81 / 5'11" 74 / 163 Skipper
RS:X - Men's Windsurfer KENDI Waleed Issa Habashi 21 JUN 1992 1.80 / 5'11" 70 / 154 Skipper
Optimist - Men's One Person Dinghy WAHABI Zakariya Sulaiman Ali 28 JUN 2000 1.67 / 5'6" 62 / 137 Skipper
Optimist - Women's One Person Dinghy RIYAMI Samiha Nayel Abdullah 11 JUN 2002 1.40 / 4'7" 36 / 79 Skipper
Hobie-16 - Open Multihull WAHAIBI Akram Adaiyam Ali Adaiyam 18 OCT 1990 1.65 / 5'5" 60 / 132 Skipper
BALUSHI Ahmed Hassan Mohammed 25 APR 1992 1.72 / 5'8" 71 / 157 Crew
PHI - Philippines PHI 470 - Men's Two Person Dinghy BALLADARES Ridgely 22 AUG 1976 1.73 / 5'8" 70 / 154 Skipper
DIMAPILIS Whok 26 JUN 1992 1.77 / 5'10" 72 / 159 Crew
Mistral - Men's Windsurfer COVETA Geylord 25 AUG 1981 1.65 / 5'5" 60 / 132 Skipper
RS:X - Men's Windsurfer MADRIGAL John Harold 23 JUL 1994 1.72 / 5'8" 65 / 143 Skipper
QAT - Qatar QAT 420 - Men's Two Person Dinghy AL NASR Abdulrahman Khalid A M 22 FEB 2002 1.62 / 5'4" 44 / 97 Skipper
AL MUFTAH Ali Abdulla K I 29 SEP 2001 1.75 / 5'9" 67 / 148 Crew
Laser - Men's One Person Dinghy ALSHARSHANI Waleed Mahmoud A M 18 DEC 1991 1.67 / 5'6" 72 / 159 Skipper
Optimist - Men's One Person Dinghy AL SUWAIDI Ghanim Khalifa M A 30 JUN 2004 1.52 / 5'0" 48 / 106 Skipper
Hobie-16 - Open Multihull AL BAKER Hassan Yousef A H 01 JAN 1961 1.68 / 5'6" 68 / 150 Skipper
KHALIFA AL SUWAIDI Mohammed 11 SEP 2002 1.65 / 5'5" 63 / 139 Crew
SIN - Singapore SIN 420 - Men's Two Person Dinghy LOH Jia Yi 15 FEB 1998 1.66 / 5'5" 56 / 123 Skipper
YEO Jonathan 16 APR 1996 1.71 / 5'7" 65 / 143 Crew
Laser - Men's One Person Dinghy CHENG Xinru Colin 10 SEP 1989 1.75 / 5'9" 80 / 176 Skipper
RS:X - Men's Windsurfer ONG Leonard 09 DEC 1992 1.71 / 5'7" 68 / 150 Skipper
Optimist - Men's One Person Dinghy KWOK Raynn 01 FEB 2002 1.47 / 4'10" 37 / 82 Skipper
420 - Women's Two Person Dinghy LIM Min Kimberly 26 AUG 1996 1.60 / 5'3" 55 / 121 Skipper
SIEW Kiah Hui Savannah 18 JUN 1996 1.65 / 5'5" 53 / 117 Crew
29er - Women's Two Person Dinghy LOW Rui Xi Priscilla 29 DEC 1989 1.61 / 5'3" 51 / 112 Skipper
LOW Rui Qi Cecilia 01 APR 1991 1.67 / 5'6" 63 / 139 Crew
RS:One - Women's Windsurfer YONG Pei Lin Audrey 02 OCT 1994 1.56 / 5'1" 48 / 106 Skipper
Laser Radial - Women's One Person Dinghy YIN Yueling Elizabeth 08 AUG 1991 1.67 / 5'6" 68 / 150 Skipper
Optimist - Women's One Person Dinghy LAI Xuan Yi Jodie 12 JAN 2001 1.48 / 4'10" 33 / 73 Skipper
J80 - Open Match Racing SOH Maximilian Khyan Tat 09 AUG 1988 1.78 / 5'10" 85 / 187 Skipper
CHAN Andrew Paul Li Jian 06 JUL 1992 1.70 / 5'7" 64 / 141 Crew
KAN Russell Tsung Liang 18 MAR 1993 1.79 / 5'10" 69 / 152 Crew
LIM Zijie Christopher 07 MAY 1987 1.78 / 5'10" 100 / 220 Crew
WONG Ming Ho Justin 11 NOV 1986 1.71 / 5'7" 76 / 168 Crew
SRI - Sri Lanka SRI Mistral - Men's Windsurfer KUMBUDATHPERUMA Chameera Lakshan 09 AUG 1993 1.64 / 5'5" 62 / 137 Skipper
THA - Thailand THA 420 - Men's Two Person Dinghy JADKLAY Jirawat 19 JUN 1996 1.64 / 5'5" 65 / 143 Skipper
PHETSIRI Sarawut 12 SEP 1997 1.78 / 5'10" 58 / 128 Crew
Laser - Men's One Person Dinghy BUALONG Keerati 06 DEC 1992 1.81 / 5'11" 80 / 176 Skipper
470 - Men's Two Person Dinghy THAMSOONTORN Navee 05 AUG 1992 1.68 / 5'6" 54 / 119 Skipper
BUTMARASRI Nut 21 JUL 1993 1.77 / 5'10" 75 / 165 Crew
Mistral - Men's Windsurfer PHONOPPHARAT Natthaphong 16 MAY 1988 1.79 / 5'10" 65 / 143 Skipper
RS:X - Men's Windsurfer BOONSAWAD Ek 30 OCT 1988 1.82 / 6'0" 68 / 150 Skipper
Optimist - Men's One Person Dinghy YAMPINID Suthon 22 DEC 2000 1.56 / 5'1" 41 / 90 Skipper
29er - Women's Two Person Dinghy POONPAT Noppakao 13 SEP 1995 1.55 / 5'1" 42 / 93 Skipper
WAIWAI Nichapa 20 NOV 1993 1.68 / 5'6" 62 / 137 Crew
RS:One - Women's Windsurfer KAEWDUANG NGAM Siripon 27 JUL 1994 1.67 / 5'6" 52 / 115 Skipper
RS:X - Women's Windsurfer PRUMPRAI Sarocha 12 MAR 1994 1.67 / 5'6" 55 / 121 Skipper
Laser Radial - Women's One Person Dinghy CHANYIM Kamolwan 03 JAN 1996 1.74 / 5'9" 65 / 143 Skipper
Optimist - Women's One Person Dinghy KLAHAN Kamonchanok 14 MAY 2000 1.59 / 5'3" 42 / 93 Skipper
Hobie-16 - Open Multihull VONGTIM Damrongsak 02 JUN 1970 1.75 / 5'9" 65 / 143 Skipper
VONGTIM Kitsada 20 NOV 1982 1.74 / 5'9" 69 / 152 Crew
TPE - Chinese Taipei TPE RS:X - Men's Windsurfer CHANG Hao 14 NOV 1990 1.74 / 5'9" 74 / 163 Skipper
29er - Women's Two Person Dinghy LIU Yu Chun 21 DEC 1989 1.63 / 5'4" 55 / 121 Skipper
CHOU Li Yu 22 SEP 1991 1.68 / 5'6" 58 / 128 Crew
J80 - Open Match Racing CHUNG Chia Jung 06 SEP 1992 1.80 / 5'11" 115 / 254 Skipper
LEE Chieh 26 DEC 1993 1.63 / 5'4" 57 / 126 Crew
CHUNG Jia Wenn 28 MAY 1994 1.80 / 5'11" 82 / 181 Crew
LIU Ji Jeng 09 MAR 1995 1.68 / 5'6" 55 / 121 Crew
Hobie-16 - Open Multihull CHANG Yao Hsien 13 MAY 1998 1.75 / 5'9" 60 / 132 Skipper
HSU Chin Chih 07 FEB 1997 1.82 / 6'0" 73 / 161 Crew
UAE - United Arab Emirates UAE Laser - Men's One Person Dinghy ALHAMMADI Hamad Ebraheem Khamees A. 06 MAY 1998 1.86 / 6'1" 66 / 146 Skipper
Optimist - Men's One Person Dinghy ALHAMMADI Mohamed Abdul Kareem 13 NOV 1999 1.47 / 4'10" 46 / 101 Skipper
Optimist - Women's One Person Dinghy ALMANSOORI Salama Adnan Yousef Ali 23 MAR 2002 1.65 / 5'5" 46 / 101 Skipper

Aksi Jeremy di Holand: Layak Memenangi Wild Card ke Dutch Match Cup- Stage 5 Alpari World Match Racing Tours

dutch cup

Henneman and Koo win wildcard for the Dutch Match Cup

Lelystad, Netherlands (August 24, 2014) – After a weekend of spectacular sailing, with weather conditions looking like four seasons in one day as umpire Craig Mitchell mentioned, both Arthur Herreman (FRA) and Jeremy Koo (MAS) left the venue of Bataviahaven with a wildcard for the Dutch Match Cup. The Dutch Match Cup, which will take place from September 24 – 28 this year, is stage 5 of the Alpari World Match Racing Tour. Herreman and Koo showed this weekend at Lelystad, Holland, that they are on their way to the top of international match racing.

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

Sailing in front of the heavy concrete wall, which encloses Bataviahaven, made it very exciting and a must see for the spectators. Closer to the audience sailing can’t get. Without damaging the boats that is. For runner up Jeremy Koo this was the first race he sailed in Europe: “We didn’t know this water, didn’t know this boats but thanks to the practice time we succeeded to adapt quiet quick. And it was great racing. The finals against Arthur were very spectacular and exciting. The boats are quick responding and challenging.”

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

The final ranking of the Batavia Regatta

1. Arthur Herreman, Team Herreman (FRA)
2. Jeremy Koo, Sime Darby Foundation/KRT (MAS)
3. Philip Bendon, Glenmar Race Team (IRL)
4. Dirk-Jan Korpershoek, Opportunity team (NED)
5. Johantan Hammond, 212 Degree Racing Team (USA)
6. Klaartje Zuiderbaan, Team BSC (NED)
7. Rikst Dijkstra, She Sails (NED)
8. Martin Mehus, Team Geronimo (NOR)

 

Untuk dapat berita lengkap click: Henneman and Koo win wildcard for the Dutch Match Cup

 

YOUTH OLYMPIC GAMES: NANJING 2014

Sailing Info

1. Venue & Dates

The sailing events for the Nanjing 2014 Summer Youth Olympic

Games
will take place at Jinniu Lake Sailing Venue from 18 to 23 August, 2014.
2. Events

Four events in total, including two men’s and two women’s events.

3. Medals

The top three athletes from each event will be awarded the gold, silver and bronze medalsrespectively.

4 gold medals are available for the sailing events of the Nanjing 2014 Summer Youth Olympic Games. 23 August is the date for gold medals.

4. Number of Athletes

100 athletes in total: 50 male and 50 female.

5. Competition Format

The Sailing competition at the Nanjing Youth Olympic Games comprises four medal events: men's and women's One Person Dinghies and Windsurfers (referred to as Classes). Each NOC is permitted to enter each of the four events, and can send one man and one woman, as limited by the Qualification criteria.

For all Classes there is a target to reach 10 races (Opening series) plus the Final Race.

In opening series, one or more of the races may be competed as a slalom consisting of heats, semifinals and finals.

Races are conducted around a course of marker buoys laid out by the Race Committee. There may be one, two or possibly three laps required to complete a race. The Race Committee will decide on how many laps are required immediately prior to the start of the race, and this depends upon the amount of wind present and the size of the course. The Race Committee will alter the size of the course and number of laps so that each race lasts approximately the defined length of time shown in the table below. The orientation of the course is set so that the first leg of the race is always into the wind.

The shape of the courses varies for each event, with some sailing a straight upwind/downwind course, while others sail around four marks laid out in a trapezoid shape. There is also the possibility of introducing a slalom course.

Differences between the ISAF Junior World Championships and the Youth Olympic Games

At the Youth Olympic Games there are four events and 100 athletes. At the ISAF Junior World Championships there are seven events and in 2013 there were 280 athletes from 59 nations. For the Youth Olympic Games there will be a weighted Final Race to reflect the format used at the Olympic Games, whereas at the ISAF Junior World Championships there is no Final Race. The four events of the Youth Olympic Games will sail more races with shorter target times, all other areas of competition format are the same in terms of the courses sailed and the Rules.

Changes since the Singapore 2010 Youth Olympic Games

The possibility of slalom racing in the opening series has been introduced.

6. Sailing in China

Modern sailing began in China in 1979. In 1980, the National Sailing Championships took place for the first time and two classes were created, namely the "Finns" and the "Flying Dutchman". Thereafter, sailing teams were formed to undergo systematic and professional training in provinces and cities such as Shandong, Shanghai, Hubei, Guangdong and Jiangsu.

In 1983, sailing was included in the 5th National Games of the People’s Republic of China for the first time. Chinese sailors began taking part in some competitions in Asia and around the globe starting from the 9th Asian Games and the Games of the XXIII Olympiad. The level of sailing has since advanced significantly, solidifying China’s leading position in the sport in Asia. Following the revival of the sport, Chinese sailors have won over 20 gold medals in Asian and World Championships and held on to theirtitles in Asia.

Jadual Pertandingan- Sailing events

Jadual Pertandingan- Sailing events

JADUAL PERTANDINGAN BERBAKI 3 HARI
JADUAL PERTANDINGAN BERBAKI 3 HARI