News Gallery

Asian Games 2018 – Sailing Competition Day 3

On a relatively hot day today at the Asian Games 2018 Sailing Competition, being held in Jakarta, Indonesia, the competition added to the heat and the…

Day 2 of the sailing competition at the Asian Games 2018 being held at Jakarta, Indonesia had a mixed bag of tricks for the 144 competitors as they completed another 3 races on schedule. With one third of the races being completed for all classes, it was a critical day in securing a lead.  For the 49er, Laser Standard and Radial sailors it was another eventful day on the water – all of them battling to get up the leader board and into the top positions.

<<<<< click to read more>>>>>

Asian Games 2018 – Sailing Competition Day 1

 

The Sailing competition at the Asian Games 2018 started today at an intense pace in Ancol, Jakarta with all 144 competitors getting the full schedule of…

 

Under bright sunny skies and a gentle 12 knots of wind, many entries of the 113-boat fleet of 49ers, 49erFX, Laser Standard, Laser Radial, 470 Men and Women, RS:X Men and Women, RS Mixed Team and Laser 4.7 Open representing 21 nations made it out to the race areas today to test the waters of Jakarta Bay in preparation for tomorrow’s opening round of races in the Asian Games 2018 Sailing Competition. 
>>>>>>>>>>>>>> click to read more >>>

Share Stadium Astra: Pelayaran - Khairulnizam pasang impian layak ke Tokyo 2020

Oleh Staff Writer 18 Ogos 2018 282

Atlet pelayaran negara, Mohd Khairulnizam Afendy, bertekad mahu mengisi slot ke Sukan Olimpik Tokyo 2020 dengan menyasarkan Sukan Asia Indonesia sebagai medan terbaik untuk dia mencapai sasaran itu.

Selepas selesai aksi dalam Kejohanan Dunia minggu lalu, Kharulnizam dapat berasakan peluang Malaysia cerah untuk merebut slot ke Sukan Olimpik.

Beberapa pasukan seperti Korea Selatan dan China sudah pun layak mengisi slot ke Olimpik ketika dalam saingan Kejohanan Dunia lalu dan kini pentas Sukan Asia terbuka luas untuk Malaysia mengikut jejak yang sama.

"Sekarang ini peluang untuk laser dan laser radial bagi melayakkan diri ke Sukan Olimpik cerah sebab Korea Selatan dan China sudah layak.

BERITA SUKAN PELAYARAN SUKAN ASIA 2018, JAKARTA PALEMBANG

ATLET pelayaran negara, Mohd Faizal Norizan. Luqman Hakim Zubir

Faizal sasar emas International 470

KUALA LUMPUR: Biarpun pertama kali beraksi  dalam acara International 470 Lelaki di Sukan Asia Jakarta Palembang, gandingan Mohamad Faizal Norizan dan Ahmad Syukri Abdul Aziz tetap optimis mampu menang emas dan mengulangi pencapaian di Incheon, empat tahun lalu

 

Faizal sasar emas International 470 | Lain-lain (Sukan) | Berita Harian

Julai Lalu

Ketua Pegawai Eksekutif MSA, Mazlan Othman. -Foto Owee Ah Chun

Skuad pelayaran mahu ulangi pencapaian Incheon 2014

KUALA LUMPUR: Persatuan Pelayaran Malaysia (MSA) meletakkan sasaran untuk mengulangi pencapaian empat tahun lalu di Sukan Asia Jakarta-Palembang bulan depan dengan meraih sebutir pingat emas.

Ketua Pegawai Eksekutif MSA, Mazlan Othman menjelaskan sandaran utama diletakkan kepada Muhammad Fauzi Kaman Shah untuk mengulangi pencapaian skuad pelayaran negara di Incheon, Korea Selatan empat tahun lalu.

 

Pelayaran: MSA miliki percaturan tersendiri buru emas 

 

Oleh Staff Writer 17 Julai 2018 398

Persatuan Pelayaran Malaysia (MSA) menamakan atlet program Kita Juara, Fauzi Kaman Shah, sebagai sandaran pingat emas skuad negara dalam Sukan Asia 2018, sekali gus menimbulkan tanda tanya mengenai kemampuan atlet pelayaran daripada Program Podium di Indonesia, 18 Ogos-2 September ini.

MSA menetapkan satu pingat emas sebagai sasaran realistik buat skuad pelayaran negara menjelang Sukan Asia Indonesia dan selepas mengadakan perjumpaan dengan chef-de-mission (CDM) negara, Datuk Seri Abdul Azim Mohd Zabidi, semalam, mereka akhirnya mendedahkan nama atlet yang berpotensi menyumbang emas.

Namun, timbul persoalan apabila individu itu bukan atlet daripada Program Podium seperti Khairulnizam Afendy atau Norashikin Sayed, sebaliknya merupakan atlet program Kita Juara yang akan menyertai acara laser 4.7?

Sebelumnya Januari Lalu

KETUA Pegawai Eksekutif Pelayaran Malaysia, Mazlan Othman menjawab soalan media selepas mesyuarat jawatankuasa kerja bersama Persatuan Pelayaran dan Majlis Sukan Negara di Majlis Sukan Negara (MSN). - Foto Saddam Yusoff

Pelayaran tetap intai emas Sukan Asia 2018

KUALA LUMPUR: Persatuan Pelayaran Malaysia (MSA) optimis mampu meraih sekurang-kurangnya satu pingat emas di Sukan Asia Jakarta 2018, biarpun dua acara yang menjadi taruhan mereka tidak dipertandingkan di temasya berkenaan, Ogos nanti.

Sasaran itu dianggap realistik selepas penganjur menggugurkan acara antarabangsa 420 dan optimis daripada senarai acara yang bakal dipertandingkan di temasya berkenaan.

 Sukan Asia: Kontinjen Malaysia baru mula panas - Azim

Sukan Asia: Kontinjen Malaysia baru mula panas - Azim
Abdul Azim turut agak kecewa beberapa persatuan sukan yang sebelum ini menjanjikan pingat, tetapi gagal membawa pulang sebarang pingat seperti sukan menembak dan wushu. - Foto Bernama
PALEMBANG: Ketua Kontinjen negara (CDM) ke Sukan Asia 2018 Jakarta-Palembang, Datuk Seri Abdul Azim Mohd Zabidi yakin Malaysia mampu mencapai sasaran tujuh pingat emas kerana acara-acara berpotensi menyumbang pingat baharu bermula.

Beliau berkata tuaian pingat negara akan dijangka hadir menerusi sukan-sukan seperti berbasikal trek, pelayaran dan karate, dan juga skuasy apabila kedua-dua wakil negara, Datuk Nicol David dan S. Sivasangari mara ke final acara perseorangan wanita.

"Ini baru masuk sukan-sukan yang ada potensi pingat emas untuk kita. Kita punya atlet-atlet Kategori A dan Program Podium baru memulakan perjuangan mereka, kita yakin mereka akan dapat memberikan sumbangan kepada pungutan pingat.

Boling telah berjaya menyumbang sebutir emas dan dua perak dan kita masih harapkan satu lagi pingat menerusi acara Masters wanita esok (Ahad). Sebelum ini memang ada sukan seperti bola baling dan kabaddi, yang berada dalam Kategori B, kita tidak harapkan pingat, tetapi jika dapat kira bonus," katanya

Pertunjukan bunga api yang memukau menerangi bumi Jakarta bagi menyambut lebih 11,400 atlet terbaik di rantau ini selepas jurang masa 56 tahun, dalam upacara pembukaan rasmi Sukan Asia Jakarta-Palembang 2018 di Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta, malam ini.

 

Mengetuai perarakan masuk kontinjen Malaysia adalah pembawa Jalur Gemilang, Shakila Salni Jefry Krisnan dan diikuti 115 atlet dan pegawai, dengan disambut tepukan gemuruh 72,000 penonton yang memenuhi stadium.

Chef-De-Mission (CDM) Sukan Asia, Datuk Seri Abdul Azim Mohd Zabidi, bengang sebaik mendapat tahu perkhabaran jurulatih pecut negara, Poad Md Kassim, terpaksa meraih simpati daripada penajaan luar demi melihat anak buahnya beraksi dalam Sukan Asia 2018.

 

 

Share Stadium Astro: Pengurus pasukan perlu peka - Shapawi

Oleh Staff Writer 17 Ogos 2018

Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Ahmad Shapawi Ismail, memberi amaran kepada pihak pengurusan setiap sukan agar bertanggungjawab dengan perjalanan atlet bagi mengelak sebarang kesulitan, terutama melibatkan kesesakan lalu lintas di Jakarta.

Kesesakan lalu lintas di Jakarta sukar untuk dijangka ketika Sukan Asia 2018 berlangsung, dengan Shapawi memberikan amaran keras agar pihak pengurus mengetahui tanggungjawab, terutama daripada segi pengurusan masa melibatkan pergerakan ke venue perlawanan dan juga latihan.

"Perkara ini sudah dibincangkan dalam mesyuarat pengurus pasukan dan CDM (chef-de-mission).

"Pengurus pasukan sudah jelas apa tanggungjawab mereka dan tahu keadaan yang akan berlaku, termasuk bagaimana untuk mengendalikan pengangkutan.  

"Kalau berlaku kelewatan, pengurus pasukan akan bertanggungjawab dan jurulatih adalah orang seterusnya," katanya.

Share: 8 saluran percuma Sukan Asia 2018 di Astro

Rakyat Malaysia berpeluang menyaksikan dan memberi sokongan buat atlit negara yang bak

 

Share: Sasaran tujuh pingat emas disandarkan

Sasaran tujuh pingat emas disandarkan kepada atlet negara pada temasya Sukan Asia di Indonesia tahun ini. Perkara itu diumumkan Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Abdul Rahman selepas selesai acara penyerahan jalur gemilang kepada kontinjen negara

 Share: Sukan Asia: PM sasar Malaysia di 10 tempat terbaik

Perdana Menteri, Tun Dr.Mahathir Mohamad berharap semua atlet yang bertanding dalam Sukun ini.